Aanleiding project.
‘In Tussentijd’ reflecteert op de ontwikkeling van een kunstenaar parallel aan de ontwikkeling van de plek die de beeldende kunst in de hedendaagse maatschappij inneemt. De petite histoire afgezet tegen de Grote Wereld. Beeldend kunstenaar Monique Broekman ontwikkelt i.s.m. kunsthistoricus Philip Peters het project ‘In Tussentijd’ waarin zij n.a.v. haar beeldende werk vanaf 1990 terug gaat naar de plekken die te maken hebben met de oorsprong van haar werk -of waar haar projecten zich hebben afgespeeld- in relatie tot algemene ontwikkelingen van de plek die beeldende kunst de afgelopen 20 jaar in de maatschappij heeft genomen. Op een blog doet zij vanaf november 2013 tot juni 2014 verslag van een letterlijke reis in de tijd (op film/tekst/fotografie) n.a.v. haar werk onderverdeeld in 8 delen en gekoppeld aan
presentatie/performance-momenten op verschillende locaties, waarvan de toeschouwer onderdeel kan uitmaken. Zij nodigt de toeschouwer nadrukkelijk uit haar reisgenoot te worden- als een onmisbare schakel in een gezamenlijk verhaal.
Het werk van Broekman vormt de visuele ingang tot autonome maar parallelle literaire overdenkingen van Peters. Het veranderende heden wordt op deze manier in de openbaarheid onderzocht. Het verleden vormt het fundament van een nieuwe visie en nieuwe beeldende werken ,waarin de ‘petite histoire’ toegang verschaft tot ‘Grote Wereld’. Het geheel komt samen in een boek - op initiatief van Stichting Cultuurfonds ‘s-Hertogenbosch- als (beklijvend) onderdeel van een proces dat in afleveringen in Brabant te zien/beleven zal zijn.
Thema’s.
Het werk van Monique gaat veelal over het vermengen van tijden; b.v. door het verleden naar het heden te halen en het ‘opnieuw te beleven’, zowel in haar vroegere schilderijen als in haar recente maatschappelijke projecten in de openbare ruimte. Het historische getijdenboek, waardoor het project is geïnspireerd, is een boek met de acht tijden waarop gebeden moest worden gedurende de dag. Kunst brengt tevens een ordening aan in de tijd (als betekenisgever), door in te zoomen op plekken, situaties, en momenten te conserveren voor de toekomst. De structuur van de getijden - het ritme van werken en reflecteren - vormt de ruggengraat van ‘In Tussentijd’.
Blog ‘In Tussentijd’. Het heden.
Het blog is tevens een tijdslaag in het project; de ‘heden-laag’ die voortdurend in beweging is omdat er nieuwe (deels bewegende) beelden/teksten toegevoegd worden. Hoe wordt kunst heden ten dage gefinancierd, waar moet zij aan voldoen? Op het blog is sprake van een dialoog tussen kunstenaar, samenleving, en beschouwer/schrijver die zal leiden tot definitieve werken en teksten in het boek.
Klikt u voor de inhoud van de 8 hoofdstukken rechts van deze tekst op de afbeeldingen.
U kunt hoofdstuk 3 'Groentewinkel & slagerij; kunst als eerste levensbehoefte' fysiek meebeleven op een bijzondere locatie in 's-Hertogenbosch.
Of in hoofdstuk 4 'Het klooster; de functie van stilte', kunt u een stiltemeditatie ondergaan bij kloosterhotel ZIN.
Kijkt u hiervoor op: http://moniquebroekman.blogspot.nl/p/crowdfunding-hoe-kunt-u-participeren.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten